Energie-aandelen zitten sinds ruim een maand flink in de lift.

Het grootste deel van de afgelopen twaalf maanden deed de energiesector weinig op de beurs. Maar sinds begin maart is er sprake van een opleving, mede door de stijging van olieprijzen.

Olieprijzen zijn onder andere gestegen door angst voor verstoringen van het olie-aanbod als gevolg van de oplopende spanningen in de regio, te beginnen met de terreuraanslag van Hamas op Israël op 7 oktober en de daaropvolgende represailles van Israël.

Afgelopen weekend vuurde Iran meer dan 300 raketten af op Israël, na een Israëlische aanval op Iraanse militaire functionarissen in een consulaat in Syrië. Israël wist die dreiging grotendeels te neutraliseren.

De prijs voor een vat Brent-olie is dit jaar met 15 procent gestegen tot ongeveer 90 dollar per vat. Sommige analisten verwachten dat de prijs in de komende maanden verder stijgt naar 100 dollar per vat.

Beleggers steken intussen meer geld in aandelen van oliebedrijven.

In de Verenigde Staten speelt ook mee dat de vraag naar brandstoffen relatief sterk blijft, omdat de economie het beter doet dan verwacht, volgens beursstrategen van zakenbank Goldman Sachs.

Energie-aandelen als bescherming tegen inflatie

Hogere olieprijzen zijn voor veel bedrijven ongunstig, geeft aandelenstrateeg David Kostin van Goldman Sachs aan in een recent rapport. Olieprijzen hebben invloed op tal van afgeleide producten en kunnen zorgen voor een stijging van de inkoopkosten van bedrijven. Tegelijk kan een stijging van brandstofprijzen de vraag van consumenten naar andere producten onder druk zetten.

In de onderstaande tabel van de analisten van Goldman Sachs is het rendement van diverse beurssectoren in de VS sinds begin maart afgezet tegen de doorsnee historische overperformance per sector.

Vanaf maart zijn olieprijzen harder gaan stijgen en te zien is dat energieproducenten en dienstverleners uit de olie- en gassector relatief goed zijn gaan presteren (rechtsboven in de grafiek).

Foto: Goldman Sachs

Energie-aandelen kunnen beleggers helpen om zich in te dekken tegen de risico's die hogere olieprijzen en toegenomen geopolitieke conflicten vormen voor de prestaties van de rest van hun beleggingsportefeuilles, aldus Kostin.

"Sectoren die blootstaan aan grondstoffen spelen momenteel een nuttige rol in portefeuilles van beleggers, vooral als afdekking tegen geopolitieke risico's en inflatierisico's", schrijft Kostin in het rapport. "Grondstoffen presteren doorgaans beter in tijden van grotere geopolitieke risico's en perioden van stijgende inflatie."

Kostin merkt ook op dat energie-aandelen wat de waardering betreft historisch goedkoop zijn. In de VS is de koers-winstverhouding van de energiesector op basis van de verwachte winst in de komende twaalf maanden 12,3. Dat is ruim 30 procent lager dan de koers-winstverhouding van de brede S&P 500-index die op bijna 19 noteert.

"Hoewel een relatief lage waardering geen sterke voorspeller is van rendementen op de korte termijn, creëert het een aantrekkelijk instapmoment voor beleggers voor de langere termijn", aldus Kostin.

Een ander argument dat energieaandelen in de kaart speelt, is dat er op de lange termijn een sterke vraag naar olie zal zijn, volgens Kostin. Opkomende economieën zullen meer brandstof nodig hebben naarmate ze zich ontwikkelen. Daarnaast zijn snel ontwikkelende technologieën zoals kunstmatige intelligentie zeer energie-intensief.

3 favoriete energie-aandelen

Zelfs als olieprijzen niet de pan uit rijzen, denken analisten van Goldman Sachs dat energieaandelen het goed kunnen doen. Daarbij heeft het team van Kostin voor de Verenigde Staten een voorkeur voor drie olie- en gasbedrijven: raffinagegigant Marathon Petroleum, dienstverlener Schlumberger en exploratie- & productiebedrijf ConocoPhillips.

De aandelen van deze drie bedrijven kunnen profiteren van een veerkrachtige energievraag op de lange termijn, verwacht Kostin. Ze zijn ook relatief goedkoop met een koers-winstverhouding van ongeveer 8,8 tot 17,7.

De koers van Marathon is al relatief hard gestegen. De koerswinst van bijna 40 procent sinds de start van dit jaar ligt ver boven het rendement van 11 procent voor ConocoPhillips - om nog maar te zwijgen van het verlies van Schlumberger van 2 procent.

LEES OOK: China speelt sleutelrol op oliemarkt en oefent matigende invloed uit op onder meer Iran om militaire escalatie te voorkomen, volgens analist